Prot auttavat pelaajia pääsemään parempiin tuloksiin

Kevät ja kesä innostavat golfareita golfkentille ja yksi sun toinen miettii, miten pallon saisi lentämään paremmin kentällä. Moni uskoo itseensä ja yrittää kiertää kenttää opetellen pelaamista, toiset taas kääntyvät valmentajien puoleen, saadakseen lisäapua pelaamiseen.

Ounasvaaralla opetusta antaa tänä vuonna kaksi valmentajaa Mika Vettainen ja Tommi Siliämaa. Heidän työnsä on moninaista, sillä heidän tehtäviinsä kuuluu niin golfin opetus, kuin valmennuskin.

Lajiin opastetaan tarvittaessa kädestä pitäen. Vasemmalla opettajana Tommi Siliämaa, oikealla Mika Vettainen.

Golfopetus on alkeiskurssien pitämistä, yksityis– ja ryhmäopetusta eri ikäisille ja tasoisille pelaajille. Lisäksi he ohjaavat tyky-päiviä yrityksille sekä seuran jäsenten ohjattuja tunteja. Valmennuspuolella heillä on valmennettavanaan yksittäisiä kilpa- ja harrastepelaajia, sekä seuran junioreiden kilparyhmä. Vettaisen tehtäviin kuuluu myös mailojen ”fittaus” eli räätälöinti, jonka hän tekee yhteistyössä eri mailavälinemerkkien kanssa.

Jotta opetus ja valmennus hoituisi hyvin, valmentajat ovat jakaneet tehtäviään niin opetuksen kuin aikataulujenkin mukaan.

• Mika toimii ns. Head prona. Mika hoitaa suurimman osan kilpajunioreiden harjoituksista ja alkeiskursseista, minun vastuullani ovat pienemmät juniorit, kertoo Siliämaa.
  • Tulevana kesänä pyrimme jakamaan tehtäviämme enemmän, joten molempia tullaan näkemään mm. alkeiskursseilla ja vasta-alkaneiden harjoituksissa. Me molemmat annamme myös yksityistunteja, kertovat Siliämaa ja Vettainen

Green card on suoritettu ja ilo ylimmillään. Kuvassa toisena vasemmalta pro Mika Vettainen ja vasemmalta iloiset green cardin suorittajat Juho Pesiö, Esko Lamminsivu ja Miika Määttälä.

Miten saisi sen pallon lentämään suoraan?

Opetusta siis löytyy, jos sitä halutaan. Valmentajien mielestä pelaajien ongelmat apua haettaessa ovat yksilöllisiä, mutta yleisimpinä ongelmina ovat pallon lyöminen suoraan ja lähestymislyönnit greenille.

• Mielestäni suurimmat ongelmat liittyvät ennen lyöntiä tapahtuviin keskeisiin perusteisiin, eli otteeseen, alkuasentoon ja tähtäykseen. Suurin osa isoista ”swingivirheistä” saadaan korjattua, kun nämä perusasiat ovat kunnossa. Itse lyönnin aikana avonainen lapa ja puutteellinen painonsiirto ovat juurisyitä ongelmiin suurella osalla pelaajista, pohtii Siliämaa.

Kentällä kiertää kaiken ikäisiä pelaajia ja myös opetus on eri ikäisille hieman erilaista.

• Senioripelaajia opetettaessa otamme huomioon vanhenemisesta johtuvia liikerajoituksia. Swingiä voidaan muokata siihen suuntaan, että pystymme maksimoimaan lyönnin pituuden. Esimerkiksi lateraalisuunnan liikkuminen lyönnin aikana on joissain tapauksissa jopa suotavaa senioripelaajilla, jotta saamme lyötyä palloa pidemmälle, vaikka muuten sitä pidetäänkin vältettävänä asiana, kertoo Siliämaa.

Vettainen on nähnyt myös eroja, jotka vaikuttavat opetukseen.

• Erot ovat yksilöllisiä, mutta nuorilla on luonnostaan parempi liikkuvuus kehossa, joka edesauttaa tiettyjä juttuja swingissä. Heillä taas kärsivällisyys on huonompi kuin vanhemmilla, mutta vanha sanonta kuuluu, mikä ero on lasten ja nuorten opettamisessa verrattuna aikuisten opettamiseen? Lapsen kysyessä mihin lyödään, kysyy vanhempi, miten lyödään.

Valmentajat keskittyvät yksilöön

Ongelmia siis löytyy, mutta niihin haetaan myös apua. Apua haetaan yleensä ongelmien ilmaantuessa pääosin rauta-, puu-, ja draiverilyönteihin. Harvemmin lähilyönteihin. Valmentajien mielestä monelle valmentajan apu on auttanut pelin parantumiseen.

• Valmentaja voi auttaa pelaajia parantamaan peliään lukuisin keinoin. Golfissa eri lyöntejä ja pelin osa-alueita on todella paljon. Valmentaja osaa tarkastella laajaa kokonaisuutta ja pystyy löytämään ne osa-alueet pelistä, joita parantamalla pelaamista saadaan kehitettyä tehokkaimmin. Pron oppeja kannattaa hyödyntää jo ennen kuin ongelmia ilmaantuu.

Eli tiivistettynä valmentaja auttaa pelaajaa ymmärtämään mikä on pielessä ja miten se korjataan harjoitteiden avulla, toteaa Vettainen.

Tyky-päivillä tutustutaan lajiin ja kisaillaan

Santa Claus Golfin prot tekevät työtään niin golfareiden, kuin golfista kiinnostuneidenkin parissa. Tyky-päivät ovat yksi mahdollisuus saada kentälle uusia golffareita.

• Tyky-päivinä tavoitteena on maksimoida hauskuus. Tyky-päivillä ryhmät pääsevät harjoittelemaan pelin eri osa-alueita minun ja Mikan opastuksella. Lisäksi mukana on erilaisia leikkimielisiä kisailuja ja käymme myös yleensä kentänkin puolella pelaamassa päivän loppuhuipennuksena. Itse lajiosuuden pystyy yhdistämään klubin ravintolapalveluihin kätevästi, joten tyky-päivän pystyy päättämään ruuan ja virvokkeiden ääressä golfkentällä, miettii Siliämaa.

Kentällä käy lajiin tutustujia niin Suomesta kuin ulkomailta. Tommi opastaa lajin ensiaskeliin talvigolfkentällä.

Tyky-päivät ovat myös valmentajille mielenkiintoisia päiviä, sillä mukana on usein henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin lajia kokeilleet. Joillekin se on jopa eksoottista.

• Osallistujat ovat poikkeuksetta tyytyväisiä lajikokeiluun ja itsekin nautin tyky-päivien järjestämisestä erittäin paljon, toteaa Siliämaa ja siihen yhtyy myös Vettainen, lisäten, että palaute on näistä päivistä pääosin positiivista.

– Terttu Karhumaa

Lisätietoja ja yksityistuntien varauskalenterit (varattavat ajat julkaistaan ennen kauden alkua) löydätte nettisivuiltamme: http://santaclausgolfclub.fi/palvelut/opetus/

Mika Vettainen: 040 732 5239, lapingolfakatemia@gmail.com

Tommi Siliämaa: 040 537 3235, tommi.siliamaa@fitgolf.fi

Pääkuva: Ilman opetusta kentälle ei voi lähteä. Mika näyttää miten pallo saadaan pois bunkkerista.