Suolaista vai makeaa?

Suolaista vai makeaa?

6 000 – 7 000 lettua vuodessa, valtava määrä kahvia, monenlaisia voileipiä, sämpylöitä, makkaroita, pullaa ja erilaisia juomia. Tässä resepti, jonka avulla Irma Pakarinen ja Tapio Viitala ovat pyörittäneet Rovaniemellä golfkentällä nyt kahdeksatta vuotta taukopaikka Holaria.

Kun kentällä lähestyy viitosväylän tiiauspaikkaa, nenään tulvahtaa jo tuoksu, joka kertoo, että taukopaikka on avoinna ja Irma tai Tapio paistamassa lättyjä. Yleensä Holari avataan kymmenen paikkeilla aamulla, joskus jo aiemminkin.


Taukopaikka on tuttu golfareille niin Rovaniemellä kuin muuallakin Suomessa. GoGolfin toimittajat nimesivät viime kesänä taukokioski Holarin ”heittämällä Suomen parhaimmaksi taukokioskiksi”.

Päivärutiini Pakarisella ja Viitalalla on muotoutunut vuosien mittaan toimivaksi.

  • Minä tulen tänne siinä puoli yhdeksän aikaan ja avaan paikat, kertoo Irma Pakarinen. Siinä menee oma aikansa, sillä yöksi ei voi jättää mitään ulos. Kun saan kaikki koneet, ruoka-aineet ja astiat ulos, aloittelen lättyjen paistoa. Tapio puolestaan lähtee aamulla tukkuun, leipomoon ja eri paikkoihin, mistä saadaan raaka-aineet ja muut tarvikkeet päivän tarpeisiin. Siitä se päivä alkaa ja loppuu silloin, kun viimeiset golfarit ohittavat paikkaa.
  • Emme kuitenkaan ole paikalla koko yötä, suljemme siinä 20-22 välillä, sillä pitäähän sitä käydä nukkumassakin, naureskelee Tapio Viitala.Irma ja Tapio nauttivat asiakkaiden kanssa kanssakäymisestä. Vaikka kiirettä pitää, joskus on sentään aikaa myös istahtaa.

Alku aina hankalaa

Sattuma oli se, joka sai Tapion ja Irman aloittamaan tämän toiminnan.

  • Olen toiminut aiemmin muun muassa grillin pitäjänä ja siellä tutustuin Mika Kansannivaan, kertoo Viitala. Syksyllä 2014 hän kysyi minulta, mitä teen seuraavana kesänä. No, minulla ei ollut mitään erityisiä suunnitelmia, niin Kansanniva ehdotti meille tätä paikkaa. Laitoin sen jälkeen ruksit touko-kesä ja heinäkuun yli ja päätimme aloittaa täällä.
  • Alku ei ollut lupaava. Porukat söivät etupäässä omia eväitään ja hakivat silloin tällöin kahvia. Näytti siltä, että ei tästä tule mitään. Juhannuksen jälkeen lähdimme Irman kanssa matkalle Etelä-Pohjanmaalle ja mietimme matkalla, mitä voisimme tehdä, jotta tilanne paranisi. Tuolloin meille välähti, että otetaanpa kioskille mukaan muurikka ja kokeillaan lettujen paistamista, muistelee Viitala.
  • Siitä se lähti. Aluksi golfarit suhtautuivat lettuihin varauksella. Ensimmäisenä päivänä meni muistaakseni muutama lettu, toisena päivänä hieman enemmän ja jo perjantaina oli nähtävissä, että tämä oli onnistunut avaus, kertovat Viitala ja Pakarinen. Sen jälkeen vaihdoimme muurikan sähköhellaan ja loppu onkin sitten historiaa, joka jatkuu…

Monipuolisuutta

Vuosien mittaan lätyt ovat pitäneet ykkössijan. Golfarit haluavat mieluiten makeita lättyjä, mutta suolaisetkin maistuvat, etenkin, kun lätyn välissä on lohta tai poroa ja tietty muutakin suussa sulavaa täytettä.

  • Makkaroista yksi suosituimmista on pororyynäri, mutta toki muitakin makkaroita menee kaupaksi, kertoo Viitala.

Lohileivät ovat golfareiden suosiossa.

Päivät taukopaikalla sujuvat kesän aikana golfareille syötävää tehden, mutta aikaa jää myös asiakkaiden kanssa jutteluun ja yhdessä olemiseen. Vuosien mittaan monet asiakkaat ovat tulleet jo tutuiksi ja päivien aikana taukopaikalla kuullaan monia juttuja, joita ei sitten eteenpäin juuri kertoilla. Jotain kuitenkin voi kertoa.

  • Muistan tässä muutama vuosi sitten, kun tähän istahti kolme golfaria, muistelee Viitala. Yksi heistä alkoi ravistella jalkojaan. Jonkin ajan kuluttua hän nousi seisomaan, ravistellen edelleen jalkojaan. Hänen kaverinsa jo ihmettelivät meidän kanssamme, että mikä hänellä on. Hetken kuluttua se selvisi, sillä miehen lahkeesta hyppäsi ulos sammakko, joka oli joutunut sinne kierroksen aikana. Siinä kyllä nauru maistui meille kaikille, hymyilevät Pakarinen ja Viitala.

Talvella vedetään henkeä

Kesä sujuu taukopaikan yrittäjillä joutuisasti, vapaapäiviä ei juuri ennätä pitämään. Viime kesänä Pakarinen oli yhden päivän vapaalla elokuussa. Viitala puolestaan ennätti sentään pitämään kolme ja puoli päivää vapaata. Yrittäjät eivät kuitenkin valita.

  • Täällä on niin mukavia asiakkaita, että päivät eivät tunnu pitkiltä, he toteavat yhteen ääneen. Talvella sitten ennätetään pitämään myös vapaita.

Tosin sitä vapaata ei ole koko talvea, sillä Tapio Viitala tekee myös keikkoja TKV-Catering yrityksessään.

  • Monet yritykset tilaavat tarjottavaa tilaisuuksiinsa. Minä teen tarjoilut heidän tiloissaan omilla paistovehkeilläni ja pannuillani. Sekin on mukavaa ajanvietettä näin eläkkeellä, pohtii Viitala.

– Terttu Karhumaa

 

Kioski palvelee säävarauksella päivittäin koko kesäkauden ajan, oheisen aikautaulun mukaan, tai niin kauan kuin pelaajia riittää.