Kenttämestarin tiedote 4.4.2016

Talvi oli viheriöille jälleen kerran haastava. Marraskuussa ensilumen päälle satanut vesi kerrytti viheriöiden pintaan 2-10 cm paksuisen jääkerroksen. Viheriö kestää tavallisesti jään alla hengissä maksimissaan 3 kuukautta. Tähän vaikuttaa toki merkittävästi jään paksuus ja jään laatu.

Mahdollisesta jääpoltteesta johtuen viheriöiltä poistettiin lumet jo viikolla 12 sekä suoritettiin kevyt hiekoitus ja kalkkilannoitus jäljelle jääneen lumen / jään päälle. Ajankohtaan nähden kohtalaisen lämpimät kelit ovat sulattaneet viheriöt jo lähes kokonaan ja voimme nähdä niillä talven jättämät jäljet.

IMG_0139
Viheriö 4.

Viheriöille 4,7,11,12,13 ja 14 jääkerrosta muodostui muita viheriöitä vähemmän (2-3 cm) ja ne talvehtivatkin erinomaisesti. Viheriöllä 6,8,9,10,16,17 ja 18 jäätä oli hiukan enemmän (3-5 cm) ja se näkyi heti heikompana talvehtimisena. Edellä mainituista viheriöistä hengissä olevan kasvuston osuus on noin 30-70%.

Viheriöillä 1,2,3,5 ja 15 jääkerroksen paksuus oli 5-10 cm. Nämä viheriöt jääpolte tuhosi ikävä kyllä lähes täysin. Tilanne viheriöiden osalta on kuitenkin erittäin positiivinen verrattuna muutamaan edelliseen vuoteen. Vuoden 2012 jälkeen näin hyviä lähtökohtia kauteen ei ole ollut.

IMG_0138
Viheriö 1.

Lisäksi viheriöiden osalta ollaan kolmisen viikkoa edellä viime kevättä, joten tuhoutuneiden viheriöiden uudiskylvöt voidaan aloittaa olosuhteiden salliessa huomattavasti viime kevättä aikaisemmin.

Mukavaa kevään jatkoa ja pelikauden odotusta

-Kenttämestari-