Talvigolfkentän hoito vaatii omistautumista

Talvigolfkentän hoito vaatii omistautumista

Talvigolf on käynnissä Ounasvaaralla ja väylät on saatu jo tässä vaiheessa hyvään kuntoon. Hyvän kunnon takeena ovat kentällämme työskentelevät työntekijät. Heistä yksi on kenttämestari Aarni Härkönen. Hänellä pyörähtää talvigolfin parissa yhdeksäs vuosi ja hän kokee työnsä talvigolfin parissa mielekkääksi.

  • Talvikentän hoito antaa mukavaa vaihtelua työhön. Kesäkentän hoito kun vaatii paljon etukäteissuunnittelua ja talven aikanakin pitää olla tietoinen, miten kesäkentällä menee lumen alla. Näin osataan valmistautua oikealla tavalla tulevaan. Olosuhteet täällä pohjoisessa on ruohon kasvatukselle kaikkea muuta kuin optimaaliset. Työ on tietenkin ajoittain stressaavaa, mutta haastavissa olosuhteissa onnistuessa myös palkitsevaa, ja parasta tässä työssä on hyvä työporukka, työn haastavuus ja vapaus, sekä tietty hyvä esimies, pohtii Härkönen.

Talvikentän hoito on työntekijöiden näkökulmasta erittäin sitovaa ja kiireistä työtä.  Olosuhteiden mukaan työntekijät ovat kiinni yleensä 5-7 päivää viikossa. Lumisateilla ja sateiden jälkeen kentällä joudutaan tekemään usein sekä ilta- että aamuvuoro samana päivänä. Kuivina ja sateettomina aikoina kentänhoito pääsee hiukan vähemmällä työllä.

Talvikentällä on töissä 2-3 työntekijää, lumisateiden jälkeen 3-4 työntekijää. Pääsääntöisen vastuun Aarni Härkösen lisäksi talvikentän hoidosta kantavat Kari Kaihua ja Veikko Karppinen. Kaihua on ollut Ounasvaaran golfkentällä töissä jo peräti 17 vuotta, 11 vuotta hän on ahertanut myös talvigolfin parissa.  Veikko Karppinen puolestaan on mukana ensimmäistä vuotta. Kaihua on tykännyt työstään ulkohommissa ja hän pitää myös aamuheräämisistä.

  • Talvikentän hoito on mielestäni huomattavasti raskaampaa kuin kesätyö. Pakkanen on kuitenkin hyvä apu kentän kunnostuksessa ja se pitää käyttää hyödyksi, vaikka kylmä tuntuukin jo kropassa. Olen aamuihmisiä ja siksi tämä työ on sopinut minulle, naureskelee Kaihua.

Kaihuan ajatuksissa on kuitenkin se, että hän olisi jäämässä eläkkeelle tämän kauden jälkeen ja siksi hän on neuvonut eri työvaiheita Karppiselle.

  • Olemme käyneet yhdessä läpi kaikki vaiheet, mitä kentän hoidossa talvella vaaditaan ja samalla olen painottanut sitä, että lopputulos, eli hyvä kenttä, on se, mihin pyritään. Toki se vaatii suunnittelua ja päätöksiä siitä, mitä kannattaa tehdä illalla ja mitä aamulla. Mutta hyvinhän Veikko on päässyt kärryille tästä työstä ja kyllä hän tulee pärjäämän jatkossakin, kannustaa Kaihua.


Kari ja Veikko huolehtivat myös valkioiden kunnosta.

 

Veikko Karppinen puolestaan on ollut ennen golfkentälle pestautumista työssä kunnan liikuntapaikan hoitajana ja tämän työn hän näkee hyvin paljon samankaltaisena, kuin edellinen työ.

  • Koulutukseni liikuntapaikanhoitajaksi on antanut valmiudet myös tähän työhön, kertoo Karppinen. Lisäksi Kari on ollut oivallinen opastaja hoitotoimenpiteisiin. Mukavalta työpaikalta tämä vaikuttaa, miettii Karppinen.

 

Koneiden huolto vaatii osaavan tekijän

Golfkentällä tarvitaan lukuisa määrä erilaisia työvälineitä, jotta kenttä saadaan kuntoon niin kesällä kuin talvellakin. Ounasvaaralla kentän koneiden toimivuudesta vastaa Jarno Laivamaa, jonka työ vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

  • Kesän aikana on monenlaisten koneiden korjaamista ja huoltoa. Pitää katsoa tarkkaan, että koneet pelaavat, sillä osa koneista on jo melko vanhoja. Lisäksi öljynvaihdot ja eri tyyppiset huollot vaativat oman aikansa, miettii Laivamaa. Kesäkentän koneiden huoltoa teen jo talvella erikseen vuokratussa lämpimässä tallissa. Kesällä huolto onnistuu tässä kentän vieressä olevassa huoltorakennuksessa. Talvella ei olekaan kovinkaan paljon koneiden korjaamista, sillä huoltoa vaativat lähinnä moottorikelkat. Huollon lisäksi olen joskus myös lumisateen jälkeen auttamassa kentällä kolauskaverina ja väylien ajajana.

Huoltotöitä on siis monenlaisia, mutta siihen on Laivamaalla myös vahva koulutus. Hän on suorittanut niin metsäkoneasentaja-, ajoneuvoasentaja- kuin pienkonemekaanikonkin tutkinnon.

Taitoa siis on, mutta on myös asennetta työhön, sillä se vaatii etenkin kesän aikaan sitä, että puhelin on lähellä.

  • Kyllä tähän on tottunut, elämä on tavallaan jatkuvaa päivystysvalmiudessa olemista, mutta minulle se sopii.

 


Jarno korjaa ja huoltaa golfkentän koneet ja kaikki muutkin tarvittavat työkalut.

Talvigolfkenttä pyritään pitämään hyvässä kunnossa aina huhtikuun alkupuolelle saakka. Kentän pitäminen pelattavana vaatii myös golffareilta huolellisuutta, toivoo Aarni Härkönen.

  • Aika usein valkioilla näkee pahojakin kengänpohjista tulleita jälkiä. Joten toiveissa olisi, että valkiolla liikutaan niin varovasti ettei jälkiä syntyisi. Jos jälkiä kuitenkin jostain syystä jää niin jäljet korjattaisiin samantien valkion vieressä olevalla lastalla. Näin takana tulevillakin pelaajilla säilyy hyvät olosuhteet puttipeliin, muistuttaa Härkönen.

Pääkuva: Kari, Veikko ja Aarni ovat lähdössä laittamaan talvikenttää kuntoon.

– Terttu Karhumaa