Santa Claus Golf

Golfarin ystävä - aurinkolasit

Kesä on aivan oven takana ja golfarit kiertävät jo kiivaaseen tahtiin Ounasvaaran golfpuistossa, kuten muillakin kentillä. Golfia pelatessa ollaan paljon ulkona, monesti jopa monia tunteja kerrallaan. Säät ovat jokaisella kierroksella erilaisia, sataa, paistaa tai on pilvistä.

Aurinkoisella säällä altistutaan paljon UV-säteille ja sen vuoksi olisi erittäin tärkeää suojautua auringolta, jotta mahdollisilta haittavaikutuksilta, kuten melanoomalta ja silmien vaurioilta vältyttäisiin. Moni käyttääkin aurinkovoiteita ja vaatteita suojautumiseen, mutta unohtaa silmät. Yrittäjä, optometristi Pasi Hiukka Brilletistä on huolissaan golfareista, jotka eivät käytä aurinkolaseja.

- Mielestäni golfareiden kuten muidenkin ihmisten on erittäin tärkeä käyttää ulkona ollessaan UV-suojattuja aurinkolaseja. Nykyään kaikissa vähänkin laadukkaammissa aurinkolasien muovilinsseissä on UV-suojaus, samoin jopa tavallisissa, laadukkaissa silmälaseissa. Ongelmana kuitenkin on se, että vielä löytyy golfareita, kuten muitakin ulkoilijoita, jotka eivät käytä ulkona liikkuessaan aurinkolaseja, huokaa Hiukka.

Laseja löytyy joka lähtöön

Silmälasiliikkeissä kuulee usein pohdintaa siitä, että jos tarvitsee moniteholasit, niillä on hankala pelata. Hiukka on asiasta eri mieltä.

- Nykyään on monia eri vaihtoehtoja tarjolla eri tilanteisiin, on jopa nimenomaan golfareille suunniteltuja moniteholinssejä. Niissä on lasien alaosa tehty siten, että se ei häiritse lyöntisuoritusta, eikä sivuille katsomista. Niillä kuitenkin pystyy näkemään myös tuloskortin hyvin.

Golfiin on suunniteltu myös linsseihin eri värivaihtoehtoja, jotta pallo näkyy paremmin eri tilanteissa.

- Nykyisin on esimerkiksi violetinsävyisiä linssejä kahdella eri tummuusasteella, on punaruskeita ja roosan värisiä linssejä. Linsseihin on rakennettu aallonpituusjakaumat siten, että kontrastit paranevat ja lasit korostavat pinnan eri muodot tarkemmin. Tärkeintä on kuitenkin se, että jokaisen on testattava itse se, mikä sopii, mikä ei, sillä meistä jokainen kokee värit eri lailla, muistuttaa Hiukka.

Eri käyttötarkoituksiin eri lasit

Nykyisin näkee useita mainoksia, missä tarjotaan silmälasien ostajille joko toiset lasit kaupanpäälle tai jopa kolmet lasit, asiakkaan ostaessa silmälasit. Suomalaiset suhtautuvatkin nykyään silmälaseihin erittäin positiivisesti, sillä Suomi on yksi tiheimmin silmälaseja käyttävistä maista Euroopassa.

Pasi Hiukka on ollut alalla peräti 27 vuotta ja hän on huomannut erityisesti silmälasien kehityksen ja käyttötottumusten muutokset.

- Nykyisin ymmärretään se, että eri tarkoituksiin voi olla eri lasit. Ja laseja on monenlaisia ja eri laatuisia. On totta, että jotkut lasit ovat arvokkaampia, mutta ne ovat myös laadukkaampia. Mutta aina löytyy jokaiseen hinta-laatu –luokkaan vaihtoehtoja.

Ja niihin käyttötottumusten muutoksiin. Ennen, siis muutamia vuosia sitten, ihmisillä oli yhdet lasit, joita käytettiin joka paikassa. Nykyisin tilanne on muuttunut.

- Meillä on esimerkiksi golfissa eri vaatteet, kuin arkikäytössä. Juhlaankin valitaan toisenlaiset vaatteet. Nämä asiat näkyvät nykyisin myös silmälaseissa. Ihmisillä on erilaisia laseja erilaisiin käyttötilanteisiin, kertoo Hiukka.

Lyöntiä ei tarvitse lyhentää näön vuoksi

Pasi Hiukka käyttää itse aina aurinkoisella säällä ulkona aurinkolaseja ja hän muistuttaa kaikkia golfareita näin.

- Tärkein juttu, suojatkaa silmät UV-säteilyltä ulkona ollessanne. Tämä toive koskee niin nuoria, mutta varsinkin senioreita. Kun tuntuu että näkee huonosti, tulkaa käymään meidän näköasiantuntijoiden luona Brilletissä, niin tutkimme näkösi ja silmän terveytesi perusteellisesti ja etsimme juuri sinulle sopivan ratkaisun. Monesti kuulee vitsailtavan, että pitää lyhentää lyöntiä, kun ei näe, mihin se pallo lentää. Tehdään teille yhdessä lasit, että voitte nähdä, mihin se pallo lentää, kannustaa optometristi Pasi Hiukka.

Teksti ja kuvat: Terttu Karhumaa

Brillet - hiukan parempi optikkoliike on Santa Claus Golfin yhteistyökumppani.