Santa Claus Golf

Frisbeegolf on rantautunut Ounasvaaran Golfpuistoon

Talvigolf on tuttu juttu Rovaniemellä kiertäville golfareille, mutta nyt Ounasvaaran Golfpuistoon ovat päässeet talvisaikaan myös frisbeegolfarit. Frisbeegolfille on rakennettu tänä vuonna 18 väyläinen rata, jota jo monet frisbegolfin harrastajat ovat kiertäneent useamman kerran. Tämänvuotinen rata ei ole ensimmäinen golfpuistossa, kertoo kenttämestari Aarni Härkönen.

- Idea frisbeegolfin talvirataan on tullut muutama vuosi sitten, kun golfpuistossa järjestettiin kesällä keskiyön kilpailu. Tuolloin kentälle tehtiin väliaikainen rata, joka sitten purettiin pois, jotta golfarit pääsivät omille väylilleen. Tämän ajatuksen myötä, ryhdyttiin miettimään sitä, josko olisi mahdollista saada talveksi rata myös frisbeegolfiin, muistelee Härkönen.

Frisbeegolfin talvikenttä oli aluksi 13-väyläinen, mutta maaliskuussa kenttää laajennettiin 18-väyläiseksi. Frisbeegolfin mukaan saaminen golfin rinnalle ei ole kenttämestarin mielestä vaatinut paljoa lisätyötä.

- Normaaliin kentänhoitoon verrattuna laajensimme hieman väyliä, teemme jonkin verran enemmän lumitöitä ja putsaamme reppupuhaltimella mattoja. Eli melko helposti olemme saaneet tämän kentän molempien lajien, siis golfin ja frisbeegolfin harrastajien käyttöön.

Frisbeegolfin suosio lisääntynyt

Frisbeegolf on lajina golfin tyylinen laji, kiekko pitää saada koriin, golfissa pallo pelataan reikään. Frisbeegolf onkin lisännyt paljon suosiotaan mm. nuorten keskuudessa. Uusin tutkimus lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisetä Suomessa kertoo, että etenkin 11-15 vuotiaiden poikien keskuudessa frisbeegolf on kolmanneksi suosituin vapaa-ajan liikuntamuoto, tyttöjen keskuudessa 15. suosituin. Myös talvella frisbeegolfia harrastavien suomenkielisten nuorten keskuudessa frisbeegolf on yhdeksänneksi suosituin liikuntamuoto.

”Suomen paras talvifrisbeegolfrata”

Nuorten lisäksi myös muissa ikäluokissa on kiinnostusta lajiin. Siitä ovat esimerkkeinä Niko Pimiä ja Jani Saukko, jotka molemmat ovat intohimoisia frisbeegolfin harrastajia. He ovat löytäneet innon talvifrisbeegolfiin juuri Ounasvaaralta ja heidän mielestään tämäntyyppinen rata on hieno ratkaisu.

- Tämä rata on erittäin miellyttävä ja mukava. Täällä saa heittää kiekkoja niin lyhyillä kuin pitkilläkin matkoilla. Alue on aavaa, eikä tarvitse pelätä sitä, että kiekot ovat metsässä, miettii Pimiä, joka kiertää rataa viikoittain useita kertoja.

Talvifrisbeegolfradan lyhin väylä on 62 metrinen par 3 ja pisin 210 metrinen par 5 väylä. Radan kierroksessa tulee kävelyä noin 4,2 kilometriä. Myös Jani Saukko ylistää Ounasvaaran golfpuiston rataa.

- Rata on tosi hyvä. Viime vuonna jo saimme täällä liikkua, mutta nyt radalle on saatu myös matot jokaisella väylälle, joten se jos mikä tuo myös laatua tämän tyyppiselle kentälle. Täällä ovat myös hyvin tampatut väylät, joten kiekot eivät häviä, emmekä joudu käyttämään naruja näin talvella pelatessamme. Mielestäni tämä on Suomen paras talvifrisbeerata, sillä mielestäni muualla ei pääse heittämään näin pitkiä heittoja, mitä täällä, iloitsee Saukko.

Frisbeegolf mahtuu hyvin talvigolfareiden kentälle

Pelaaminen kentällä tapahtuu siten, että jokainen varaa ajan pelaamiseen. Golfarit varaavat ajat nextgolf-järjestelmässä, frisbeen pelaajat caddiemasterilta.
Lauri Kemppainen kiertää talvigolfrataa paljon. Hänen arvionsa mukaan kentällä on tullut tehtyä 9-väylän kierros jo peräti viitisenkymmentä kertaa. Hänen mielestään frisbeegolfarit mahtuvat hyvin kentälle.

- En ole nähnyt frisbeegolfareita paljon kierroksillani. Mielestäni he mahtuvat hyvin kiertämään täällä. Minua he eivät ole mitenkään häirinneet. Kun lähdöt ovat etukäteen varattuja, niin jokainen pystyy pelaamaan omalla vuorollaan hyvin, miettii Kemppainen.

Molempien lajien yhteensopivuutta kiittelee myös Santa Claus golfin miesten kapteeni Risto Sainio.

- Hyvin olemme pystyneet harrastamaan omia lajejamme. Etenkin näin talvella kentällä on tilaa ja kun valoisaa aikaa riittää, pystymme harrastamaan omia lajejamme hyvin tehdyllä talvikentällä. Ainoana pienenä ongelmana Sainio näkee sen, että frisbeegolfin ajanvaraus ei toimi muutoin, kun caddiemasterin kautta.

- Iltavarausten ja aamun lähtöjen teko on hieman hankalaa frisbeegolfin harrastajille, mutta etsimme ensi kautta ajatelleen ratkaisua myös tähän, kertoo Sainio. Sainio muistuttaa myös, että Ounasvaaran Golfpuistossa talvifrisbeekentän kierto on maksullista.

- Koko kausi maksaa 25 euroa, yhden päivän maksu on 5 euroa.

Kuvat ja teksti: Terttu Karhumaa