Talkoolaisten apu on tärkeää kentän hoidossa

Talkoolaisten apu on tärkeää kentän hoidossa

Kesä on jo pitkällä. Golfarit ovat päässeet kiertämään Ounasvaaran kentällä toukokuun alusta alkaen. Kenttä paranee kesän edetessä, kun kenttähenkilökunta hoitaa kenttää niin paljon kun ennättää. Isolla kenttäalueella jää kuitenkin aina alueita, joita ei ennätetä hoitamaan niin pian kuin haluttaisiin. Tähän asiaan talkoolaiset tuovat oman tärkeän apunsa.

Ounasvaaralla talkoita järjestetään keskimäärin kahden viikon välein, kertoo kenttämestari Aarni Härkönen.

  • Keväällä aloitamme talkoissa vesakon raivuulla. Kun reuna-alueiden ruoho alkaa kasvaa, siirrymme hoitamaan niitä. Talkoolaiset tekevät paljon siimaushommia, mutta myös haravointi, vessojen kunto ja katosten maalaukset ovat olleet talkoolaisten töitä, kertoo Härkönen.

Kesän aikana talkoissa on mukana yleensä 10-15 henkilöä, sekä miehiä, että naisia. Erkki Pallari ja Pekka Hyvärinen ovat mukana talkoissa 4-5 kertaa kesässä. He kokevat tämän työn mielekkäänä.

  • Meitä on tosi mukava porukka mukana talkoissa ja kavereiden kanssa on mukava puuhata, pohtii Pallari. Puuhaa riittää, sillä kentän kunto on meillekin pääasia näissä töissä. Keväällä esimerkiksi tehtiin risusavottaa klubin luona ja kyllähän se paransi kentän ilmettä paljon.

Talkoolaisten päämääränä on myös kentän pelattavuuden ja esteettisyyden lisääminen.

  • Me tehdään paljon sellaisia asioita, mihin varsinaisten työssä olevien ei tarvitse kiinnittää huomiota. He voivat keskittyä enemmän niihin tärkeisiin alueisiin kentällä, kuten greenien, lyöntipaikkojen, väylien ja bunkkereiden hoitoon, miettii Hyvärinen.
  • Me pelaajathan tiedetään parhaiten se, mihin se pallo joutuu ja miten sitä sieltä pelataan edelleen, eli niitä alueita olemme hoitamassa. Meille kentän pelattavuus ja esteettisyys ovat tärkeitä asioita, jotta kentällä viihtyy, kertovat Pallari ja Hyvärinen.


Raivaussahalla kentän reunat siistiytyvät nopeasti. Erkki Pallarille (vas.) ja Pekka Hyväriselle (oik.) raivaussahan käyttö on tuttua puuhaa.

Kaikille riittää hommia

Talkoot jatkuvat koko kesän ja kaikille halukkaille riittää hommia, pohtii Härkönen.  Hän toivoo, että talkoolaisia tulisi lisää ja kentällä olisi mahdollista pitää talkoita useamminkin.

  • Talkoolaisista on valtava apu, koska emme ennätä tekemään kaikkea sitä, mitä kentän hyvässä kunnossa pitämiseksi haluaisimme. Olemme hyvillämme, että näinkin paljon talkoolaisia on mukana kentän hoidossa, miettii Härkönen ja toivoo, että lisää talkoolaisia innostuisi mukaan.
  • Kyllä täällä on kevyempiä hommia myös naisille, että tervetuloa mukaan. Kentällä tarjoamme talkoolaisille aina kahvit ja ruoan, joten nälkäisenä täällä ei tarvitse olla. Joskus viemme talkoolaiset jopa pelaamaan vieraille kentille, iloitsee Härkönen.

– Terttu Karhumaa

Kuva 1. Aloituskuvassa Kenttämestari Aarni Härkönen ja talkoolaiset Erkki Pallari ja Pekka Hyvärinen ”käskynjaossa” talkoiden alussa.