Santa Claus Golf

Talvigolfkausi on käynnistymässä

Jälleen on se aika vuodesta, jolloin talvigolfkausi käynnistyy Rovaniemen Ounasvaaralla. Kenttä päästään avaamaan ennakkotiedosta poiketen joko maanantaina 4. maaliskuuta tai tiistaina 5. maaliskuuta. Kenttä oli tarkoitus avata perjantaina 1. maaliskuuta, mutta lämpimästä kelistä johtuen avaamista siirretään varotoimenpiteenä.

- Kentän avaaminen vaatii yhden pakkasyön alle ja hieman kuivempaa keliä. Kuivalla kelillä kenttä pysyy hyvässä kunnossa plusasteista huolimatta kunhan vain yöllä on pakkasta. Jos on kosteaa keliä kuten nyt on poikkeuksellisesti ollut, niin silloin valkiot eivät pysy riittävän kovina. Ensi viikon osalta keli näyttää tosi hyvältä talvikentän näkökulmasta, kenttämestari Aarni Härkönen sanoo.

Tänä vuonna talvigolfin väylät ovat samat kuin viime vuonnakin. Kentän pohjaaminen on tehty ensimmäisen kerran tammikuun alkupuolella. Lumen tamppaamista on jatkettu moottorikelkkaan kiinnitettävällä rullalla sen jälkeen säännöllisesti tarpeen mukaan eli aina lumisatateiden jälkeen.

Kovat pakkaset ovat auttaneet kentän rakentamisessa, kertoo kenttämestari Aarni Härkönen.

- Ilman kunnon pakkasia kentän rakentaminen ei onnistu ja pelipinnat jäävät liian pehmeiksi. Tänä talvenahan noita pakkasia on riittänyt.

Kentälle rakennetaan viime vuoden tapaan myös frisbeegolfrata, joka kulkee enimmäkseen tampattuja golfväyliä pitkin.

Tämä ei lisää juurikaan työtä, sillä meillä on talvikentän hoidossa sitoutunutta ja tuttua työväkeä pitämässä väyliä ja koko kenttää hyvässä kunnossa, iloitsee Härkönen.

Talvigolf kiehtoo

Monet golfarit odottavatkin jo malttamattomina kentälle pääsyä, niin myös yksi heistä Arto Pitkänen. Hän aloitti golfaamisen toissa kesänä ja viime talvena hän kävi ensimmäistä kertaa kokeilemassa talvigolfia.

Kentälle minut veti hyvä ulkoilukeli ja halu kokeilla lumella golfaamista, se kun on sen verran eksoottinen ajatus näin Rovaniemelläkin asuvalle. Tämän jälkeen uudelleen kentälle veti kilpailuvietti, halu parantaa omaa suoritusta ja saada kierrosta läpi paremmin tuloksin. Onhan se kokonaisuudessaan hieman erilaista kesägolffiin nähden ja peliä tuli suunnitella hieman eri tavoin.

Viime talven kokeilut tuovat Pitkäsen kentälle tänäkin vuonna, vaikka ulkona olisi pakkanenkin.

Itse tuli käytyä -7 - +3 kelillä kiertämässä. Plussapäivänä aamupäivällä yöpakkasen jälkeen, ei ehkä -10 kylmemmällä tulisi käytyä. Onneksi väylät ovat lyhyempiä ja talvipallot pehmeitä, niin kevyellä svingillä pääsee yllättävän hyvin etenemään. Toki hyvä lämmitellä hieman ennen kierrosta.

Pitkäsen mielestä talvigolfin harrastaminen tuo myös eväitä kesägolfiin.

- Samaa itsensä haastamista ja pettymyksiin tottumistahan se on. Myös varmojen lyöntien hallintaa, kun tärkeää olisi pitää palloa väylällä, sillä niitä ei melkein metrin hangesta helpolla löydä. Eikä sinne ole mukava kahlata.
Pitkänen kiertää golfrataa niin talvella kuin kesälläkin sekä yksin, että kavereiden kanssa.

Yksin on mukava kiertää, kun pystyy eri tavoin keskittymään omaan tekemiseensä ja harjoittelemaan kierroksen aikana. Siinä saa aikaa itselle ja mukavaa ulkoilua. Muiden kanssa kiertäminen myös mukavaa, kun voi jakaa mietteitä, esim. miten väylät kannattaa pelata ja muutenkin puhua asioista.

Huhtikuulle asti

Nyt alkava talvikausi Santa Claus Golfin kentällä jatkuu niin pitkään, kun kenttä pysyy hoidettavassa kunnossa. Härkönen mukaan kausi päättyy yleensä huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

Sen jälkeen aloitetaan jo kesään valmistautuminen ja työt kentällä lisääntyvät, jotta kesäkausi saadaan aloitettua mahdollisimman aikaisin.

Mutta ennen kuin kesäkentille päästään, kenttämestari muistuttaa golfareita muutamasta asiasta talvikentällä pelaamisessa.

- Aika usein valkioilla näkee pahojakin kengänpohjista tulleita jälkiä. Toiveissa olisi, että valkiolla liikutaan niin varovasti, ettei jälkiä syntyisi. Jos jälkiä kuitenkin jostain syystä jää, niin jäljet korjattaisiin saman tien valkion vieressä olevalla lastalla. Näin takana tulevillakin pelaajilla säilyy hyvät olosuhteet puttipeliin.

Teksti: Terttu Karhumaa